Marrakech - Morroco ( turc )

Marakeş (Mourrakouch) egemen Murâbıtm Youssef İbn Tachfin4 Yıl 1071 (yıl 463 H.) kuruldu. Adı "ülke" anlamına gelen ve Akouch vererek, "Tanrı" anlamına gelen Marakeş Tamazight Mour gelen "Tanrı'nın arazi." Başka bir etimoloji 5 "otlak" yorumunu verir. Yakında, Marakeş, Almoravides, dindar savaşçılar ve mevcut Moritanya çöl sade bilim adamları, birçok cami ve medreselerin (ilahiyat Kuran okullar) ve dürtü altında inşa ve bir alışveriş merkezi arasındaki trafiği boşaltma edildi Batı Mağrip ve Sahra-altı Afrika. Marakeş Aghmat ve Sijilmassa supplanting, hızla büyüdü ve etkili bir kültürel ve dini merkezi olarak ortaya çıkmıştır. Saraylar da inşa edilmiş ve kalemişi ve loblu kemerler kubbe ile karakterize Emevi tarzı getirdi Córdoba ve Sevilla, Endülüs gelen ustaların yardımı ile dekore edilmiştir. Bu Endülüs etkisi Sahra ve Batı Afrika unsurları ile birleşti ve Marrakesh belirli çevreye adapte tamamen özgün mimarisi sentezlendi. şehir merkezi İspanya Senegal kıyılarına ve Cezayir Atlantik kıyısında uzanan Murâbıtm Emirliği'nin başkenti oldu. Şehir daha sonra 1122-1123 hala görünür duvarlarına doğru yaptırdığı Youssef İbn Tachfine Youssef Ben Ali, oğlu tarafından inşa edildiğini.Menara bahçeleri ana köşk
Muvahhidler 1147 yılında, Yüksek Atlas kabilelerden Ortodoks İslam ve Masmoudas savunucuları, kenti ele. son Murabıtlar Balear Adaları (aile Banu Ghaniya) sürgün edildi olanlar hariç imha edildi. Sonuç olarak neredeyse tüm anıtlar imha edildi. Muvahhidler böyle bir saray Murâbıtm kalıntıları üzerine inşa edilen ünlü Koutoubia cami ve Seville Giralda'ya ve Rabat (tamamlanmamış) Hassan Kulesi ikiz kardeşi gibi çok sayıda saray ve dini yapılar, inşa. Endülüs doktor İbn-i Tufeyl çekti hastaneye süslenmiş, (Abd el-Mümin egemenliği Muvahhidler hükümdarı uzak doğu Abbasi hilafeti rakip, halife unvanını taşıyordu beri) Casbah Hilafet ikamet ev. Halife Ebu Yusuf Yakub el-Mansur ismini görkemli mansourienne Casbah, tüm, hala güzel Bab Agnaw vardır. Marakeş Trablus ve Cordoba, Libya İspanya arasındaki tüm bölgeyi kapsayan ortaçağ Müslüman West, Almohad İmparatorluğu'nun önemli gücünün sermaye barındırmak için de layık oldu. park ve bahçeler büyük beslemek için, bir sulama sistemi inşa ve kusursuz hale getirilmiştir. Marakeş, kültürel etkisiyle yaygın yorumladı ve Yunan filozofu Aristo'nun çalışmalarını yeniden yorumladık bilinen ünlü İbn Rüşd'ün de dahil olmak üzere, özellikle Endülüs birçok yazar, aydın ve sanatçıları da etkilemiş. 1269 yılında, Marakeş göçebe Zenata son Muvahhidler gider fethedildi. Marinids gelişiyle geldiğinde, Marakeş bir uyuşukluk içine düştü ve onun düşüş rakibi Fez lehine sermaye olarak statüsü kaybına yol açtı.
Erken on altıncı yüzyılda, Marakeş yerel emirlerin Hintata Beyliği koltuk yapılmış olan Saadi İmparatorluğu'nun başkenti oldu. O, özellikle Sultan Muhammed El Mehdi ve Ahmed el-Mansur döneminde, yüksekliği hızla yeniden. Timbuktu fethinin sonucunda topladığı servetiyle, Marakeş kalıntıları anıtlar sonra restore edilmiş ve lüks saraylar inşa edildi, süslenmiştir. Ahmed el-Mansur tarafından yaptırılan El Badi Sarayı, İtalyan mermer, altın, Batı Afrika, Hint Adaları PORFİR (dünyanın dört bir yanından en iyi malzeme ile yapılmış, Alhambra bir kopyasını oldu, Çin yeşim, vb). Badi aynı zamanda onun çağdaşları Kubbet el Jujjaj, saydam kristal yapılmış olan "cam kubbe" tarafından vurdu. Ama bütün bu saray, öncelikle güç saadien olarak Fas'ı tanıyarak, İspanya, İngiltere ve Osmanlı İmparatorluğu'ndan lüks VIP toplantılar için dizayn edilmiştir 1695. Sultan Moulay Ismail emriyle sökülmüş, yok oldu Nijer Nehri Akdeniz'den gergin ve Mali ve zengin altın yatakları eski Songhai imparatorluğu yöneten esastır. Saadi hanedanı, Marrakesh hükümdarlığı altında ve kervan yollarının yoluyla Kuzey Afrika, Akdeniz ve Sahra-altı dünya arasında bir temas noktası olarak onun rolünü bulundu.
Onyedinci yüzyılın sonunda, Alevi hanedanı Saadi başardı. Taht gittikçe Fez ve Meknes, yeni emperyal şehre taşındı. Sultan Muhammed III (1757-1790) nedeniyle Mogador yakın port (Essaouira bugün) Fransız mimar Théodore Cornut planları dikildi için, ikamet yeri olarak şehir seçti. Bu 1787 yılında Fas ve yeni bağımsız ABD arasındaki dostluk ilk antlaşma sonucuna varılmıştır Marakeş ektir. kardeşi Süleyman ulema tarafından Fez meşru sultan tanınan ve kuzey illerinde ise 1792 yılında, Marakeş kendisi ülkenin bu bölümünde tarafından Sultan olarak bilinen yapılan Muhammed III, Hicham, bir oğlu başkenti oldu Oum Errabiaa nehir. Bu zevk İspanyol desteğine rağmen, 1796 yılında Hicham yenilgisiyle sona eren iki rakip sultanlar arasında bir savaşa yol açtı. Marakeş 1797 yılında Süleyman tarafından reconquered ve şehir Fez Makhzen toprakları yeniden.
Yirminci yüzyılın başlarında, Marakeş huzursuzluk birkaç yıl yaşadı. 1900 yılında Sadrazam Ahmet Ba ölümünden sonra, genç Sultan Abd al-Aziz azınlık sırasında Sherifian İmparatorluğu'nun gerçek naip, ülke anarşi boğulmuş edildi kabile isyanları, büyük derebeylerinin komplolar, Avrupa entrikalara hariç. 1907 yılında, Marakeş Moulay Abd el-Hafid, halife (Makhzen temsilcisi) kardeşi Abdül Aziz meşruiyetini inkar Yüksek Atlas güçlü kabilelerin ve bazı ulemanın tarafından sultana ilan edildi. Ayrıca 1907 yılında, Marakeş yüklü bir Fransız doktor öldürüldü Dr. Emile MAUCHAMP ülkesi için casusluk şüphesiyle. Fransa doğu ve batı Kazablanka Fas, Oujda asker girmek için bu davayı alır.

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »